Welkom bij de Wereldwijde Wiskundewedstrijd W4Kangoeroe

Vind je het leuk om te puzzelen en te rekenen, doe dan mee met de grootste en leukste reken- en wiskundewedstrijd van Nederland. Deze wordt gehouden op donderdag 15 maart 2018. 

Iedereen vanaf groep 3 t/m vwo 6 kan meedoen. Het liefst via school, maar het mag ook buiten school om. In dit laatste geval moeten er ook minstens 10 deelnemers meedoen. Rond half december worden de posters, flyers en brieven naar de scholen gestuurd. Mocht u aan het eind van het jaar nog niets hebben ontvangen, stuur dan even een mailtje.


IMG_4981.jpg       1e prijs.jpg

 

Voor meer info over de wedstrijd, klik hier.


Jaarlijks wordt in maart de W4Kangoeroe reken- en wiskundewedstrijd gehouden in ruim 60 landen (met ruim 6,5 miljoen deelnemers!). Dat is werkelijk uniek!
In Nederland namen in 2017 bijna 140.000 leerlingen op bijna 2350 scholen deel.
De wedstrijd is geschikt vanaf groep 3 van de basisschool t/m 6 vwo van de middelbare school.

De kangoeroe komt uit Australië en dat geldt ook voor de Kangoeroewedstrijd. In 1980 werd daar voor het eerst zo'n soort wiskundewedstrijd georganiseerd. Het gigantische succes inspireerde enkele Franse wiskundigen ook zoiets te doen. Als eerbetoon aan de Australiërs doopten ze hun wedstrijd ''Kangourou''.

De Kangoeroewedstrijd heeft als doel je te laten ervaren dat wiskunde heel leuk en uitdagend kan zijn, voor iedereen op zijn eigen niveau. Je hebt een gezond stel hersens en het kan geen kwaad die eens te laten kraken. Ontdek dat je meer kunt dan je zelf dacht. En wat is er leuker dan te laten zien dat je meer kunt dan jouw docent van je had verwacht! Bovendien kun je nog prijzen winnen ook ... 

Wiskunde zou eigenlijk door iedereen het allerleukste vak gevonden moeten worden. Waar vind je zo veel uitdagende puzzels en hersenkrakers? Net zoals je met gymnastiek en sport je spieren traint, zo kun je je grijze cellen in conditie houden met de hersengymnastiek van Kangoeroe.

De wedstrijd bestaat uit vijfkeuzevragen, die een leerling waarschijnlijk nooit eerder gezien heeft. De moeilijkheid loopt op van eenvoudig tot behoorlijk pittig. 
Er zijn vijf niveaus: wizFUN, wizKID, wizSMART, wizBRAIN en wizPROF. 

Het gaat om vierentwintig of dertig verrassende vraagstukken die stuk voor stuk een vonkje creativiteit, een flits van inzicht, vragen. Vijf antwoorden per opgave zijn gegeven, één is er goed. Welk?
De eerste vragen zijn makkelijk, maar gaandeweg worden ze lastiger. Wie haalt de eindstreep zonder te struikelen? 

Voorbeeldopgave:

Knipsel.PNG


Meedoen met Kangoeroe is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel. Na afloop zie je ze hun oplossingen vergelijken; nog dagenlang wordt er over doorgepraat. De vragen gaan mee naar huis: vaders en moeders, ooms en tantes krijgen ze voorgelegd, en die willen zich natuurlijk ook niet laten kennen!

Winnaars HP Sprout-computers bekend!

Dit jaar mochten we van onze hoofdsponsor HP 2 prachtige Sprout-computers verloten onder de deelnemende scholen (1 voor een BO-school en 1 voor een VO-school).

De gelukkige scholen zijn:

BO: De Burijn uit Alkmaar
VO: Johan De Witt Gymnasium uit Dordrecht

Proficiat!!!!

De computers worden door HP zelf op de scholen bezorgd. Heel veel plezier met de computers!

Winnaars W4Kangoeroe 2017 bekend

De winnaars van W4Kangoeroe 2017 zijn bekend!

Hieronder kun je de uitslagen bekijken:

Beste BO-scholen: >> Top 10 BO-scholen
Beste VO-scholen: >> Top 10 VO-scholen

N.B. De vorige versies van de beste scholen waren niet de juiste. Nu klopt het wel!

Beste deelnemers BO: >> Top 10 deelnemers BO
Beste deelnemers VO: >> Top 10 deelnemers VO

Van harte proficiat allemaal!!

SMART-finale voor groep 7, groep 8 en vmbo (SMART)

Dit jaar werd voor de vierde keer de SMART-finale georganiseerd. De beste 20 deelnemers van groep 7, van groep 8 en van het vmbo-smart (en dat is nieuw dit jaar!) werden uitgenodigd om op dinsdag 13 juni deel te nemen aan deze finale. In sciencecenter Nemo (in Amsterdam) streden uiteindelijk 57 leerlingen (18 uit groep 7, 20 uit groep 8 en 19 van het vmbo) voor een plaatsje bij de beste 3 van hun groep.
De finale werd gespeeld over 2 rondes (één met 16 meerkeuzevragen en één met 8 open vragen). Na een spannende en enerverende dag werd duidelijk wie de prijswinnaars waren.
Alle deelnemers kregen dezelfde opgaven en de maximale score was 56 punten.

Bij groep 7:
1. Allie Zong uit Veldhoven met 45 punten

2. Ties Lesmeister uit Soest met 36 punten
3. Fleur Groot Rouwen uit Hengelo met 35 punten
    Ryan Staal uit Barendrecht met 35 punten
    Yanniek Alexander Nitescu uit Eindhoven met 35 punten

Bij groep 8:
1. Bram Hesselink uit Enschede met 46 punten

2. Manon Jacobs uit  Beverwijk met 41 punten
3. Olaf Rijnboutt uit Bunnik met 40 punten

Bij het vmbo:

1. Willine van den Berg uit Barneveld met 29 punten

2. Tetske Hofstra uit De Wilp met 27 punten
3. Wesley Wiggers uit Lemmer met 26 punten

IMG-20170614-WA0001.jpg

De winnaars kregen het spel Potion Explosion en een mooie pennenset, de 2e prijs was het spel Icon Match en de 3e prijs een bluetooth speaker.

Het gemiddelde in groep 7 was 27 punten, in groep 8 was dat 31 punten en 17 punten bij het vmbo. De gemiddelden waren daarmee wel wat lager dan vorig jaar; waarschijnlijk waren de opgaven wat pittiger. Ondanks dat was het een ontzettend leuke dag. Volgend jaar wordt de finale hoogstwaarschijnlijk weer in museum Boerhaave (Leiden) georganiseerd. Voor de opgaven kunt u terecht op onze website (tabblad Oefenen).

Opgaven en uitwerkingen W4Kangoeroe 2017 staan online.

De opgaven en uitwerkingen van W4Kangoeroe staan nu online.
Ga naar de volgende pagina's en download ze.
Voor de opgaven: >> opgaven
Voor de uitwerkingen:  >> uitwerkingen