Welkom bij W4Kangoeroe!

Vind je het leuk om te puzzelen en te rekenen, doe dan mee met de grootste en leukste reken- en wiskundewedstrijd van Nederland. Deze wordt gehouden op donderdag 16 maart 2017. Inschrijven is vanaf eind november mogelijk.

Aantal inschrijvingen 2016: 138.500 deelnemers op 2272 scholen 

 

1e prijs.jpg              IMG_4981.jpg

Wereldwijde Wiskundewedstrijd W4Kangoeroe

Jaarlijks wordt in maart de W4Kangoeroe reken- en wiskundewedstrijd gehouden in ruim 60 landen (met ruim 6,5 miljoen deelnemers!). Dat is werkelijk uniek!
In Nederland namen in 2016 ruim 138.500 leerlingen op bijna 2300 scholen deel.
De wedstrijd is geschikt vanaf groep 3 van de basisschool t/m 6 vwo van de middelbare school.

De kangoeroe komt uit Australië en dat geldt ook voor de Kangoeroewedstrijd. In 1980 werd daar voor het eerst zo'n soort wiskundewedstrijd georganiseerd. Het gigantische succes inspireerde enkele Franse wiskundigen ook zoiets te doen. Als eerbetoon aan de Australiërs doopten ze hun wedstrijd ''Kangourou''.

De Kangoeroewedstrijd heeft als doel je te laten ervaren dat wiskunde heel leuk en uitdagend kan zijn, voor iedereen op zijn eigen niveau. Je hebt een gezond stel hersens en het kan geen kwaad die eens te laten kraken. Ontdek dat je meer kunt dan je zelf dacht. En wat is er leuker dan te laten zien dat je meer kunt dan jouw docent van je had verwacht! Bovendien kun je nog prijzen winnen ook ... 

Wiskunde zou eigenlijk door iedereen het allerleukste vak gevonden moeten worden. Waar vind je zo veel uitdagende puzzels en hersenkrakers? Net zoals je met gymnastiek en sport je spieren traint, zo kun je je grijze cellen in conditie houden met de hersengymnastiek van Kangoeroe.

De wedstrijd bestaat uit vijfkeuzevragen, die een leerling waarschijnlijk nooit eerder gezien heeft. De moeilijkheid loopt op van eenvoudig tot behoorlijk pittig. 
Er zijn vijf niveaus: wizFUN, wizKID, wizSMART, wizBRAIN en wizPROF. 

Het gaat om vierentwintig of dertig verrassende vraagstukken die stuk voor stuk een vonkje creativiteit, een flits van inzicht, vragen. Vijf antwoorden per opgave zijn gegeven, één is er goed. Welk?
De eerste vragen zijn makkelijk, maar gaandeweg worden ze lastiger. Wie haalt de eindstreep zonder te struikelen? 

Voorbeeldopgave:

Knipsel.PNG


Meedoen met Kangoeroe is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel. Na afloop zie je ze hun oplossingen vergelijken; nog dagenlang wordt er over doorgepraat. De vragen gaan mee naar huis: vaders en moeders, ooms en tantes krijgen ze voorgelegd, en die willen zich natuurlijk ook niet laten kennen!

SMART-finale voor groep 7, groep 8 en vmbo (SMART)

Dit jaar werd voor de derde keer de SMART-finale georganiseerd. De 20 beste deelnemers van groep 7, van groep 8 en van het vmbo-smart (en deze laatste groep is nieuw dit jaar!) werden uitgenodigd om op donderdag 21 juni deel te nemen aan deze finale. In science-center (in Amsterdam) streden uiteindelijk 59 leerlingen (20 uit groep 7, 21 uit groep 8 en 18 van het vmbo) voor een plaatsje bij de eerste 3 van hun categorie. 

De finale werd gespeeld over 2 rondes (één met 16 meerkeuzevragen en één met 8 open vragen). In de pauze, tussen de 2 rondes, werd een lunch aangeboden. Direct na afloop van de wedstrijd konden de deelnemers even uitblazen en ontspannen (en natuurlijk hun antwoorden bespreken/vergelijken!). Samen met hun begeleiders, konden de deelnemers genieten van alle leuke en interessante onderwerpen die Nemo te bieden heeft. Intussen werden de antwoorden nagekeken. Om 15.30 u kwamen we weer bij elkaar en werden de prijswinnaars bekend gemaakt.

Bij groep 7:
1. Raven Staal uit Amsterdam met 45 punten

2. Hylke Hoogeveen uit Odijk met 42 punten
3. Emma van Klink uit Voorhout met 36 punten

Bij groep 8:
1. Andy Zhang uit Eindhoven met 49 punten

    Keanu Metz uit  Krommenie met 49 punten
3. Wietske de Vos uit Assendelft met 48 punten
    Nora Christine Baljè uit Groningen met 48 punten

Bij het vmbo:
1. Marijn Borrenbergs uit Luyksgestel met 38 punten

2. Roy Pullen uit Hardenberg met 35 punten
3. Bjorn Klinkenberg uit Voerendaal met 34 punten
    Joost Oosterom uit Nieuwegein met 34 punten

N.B. Alle deelnemers kregen dezelfde opgaven en de maximale score was 56 punten.

De winnaars van elke categorie kregen een digitale camera (ook voor onderwater), de 2e prijs was het creatieve spel Mathmaker en de 3e prijs het SMART-spel Bill&Betty Bricks.

Het gemiddelde in groep 7 was 30 punten, in groep 8 was dat 40 punten en 26 punten bij het vmbo. Het was een ontzettend leuke dag, rond 16.30 u ging iedereen met een tevreden gevoel huiswaarts . Volgend jaar wordt de finale hoogstwaarschijnlijk weer in museum Boerhaave in Leiden georganiseerd (als de verbouwing volgens planning verloopt). Voor de opgaven en antwoorden klik je op deze link.

             IMG-20160621-WA0002.jpg