Doe mee met Kangoeroe!

Iedereen vanaf groep 3 t/m vwo 6 kan meedoen. Het liefst via school, maar het mag ook buiten school om. In dit laatste geval moeten er ook minstens 10 deelnemers meedoen. Begin december worden de posters en brieven naar de scholen gestuurd. Mocht u aan het eind van het jaar nog niets hebben ontvangen, stuur dan even een mailtje.

 

IMG_4981.jpg       2019-03-07_22-03_663.jpg

 

Voor meer info over de wedstrijd, klik hier.

Oorsprong
De kangoeroe komt uit Australië en dat geldt ook voor de kangoeroewedstrijd. In 1980 werd daar voor het eerst een soort wiskundewedstrijd georganiseerd.

Geïnspireerd door het Australische succes, begonnen in 1990 in Frankrijk enkele wiskundigen met de organisatie van een dergelijke wiskundewedstrijd.

Als eerbetoon aan de Australiërs doopten ze hun wedstrijd “Kangourou”.

Door Frankrijk uitgenodigd begonnen in 1994 enkele Europese landen, waaronder Nederland, ook met de organisatie van een vergelijkbare wiskundewedstrijd.

In 1995 werd in Parijs de internationale organisatie “Kangourou sans frontières” (KSF) opgericht. In datzelfde jaar werd in Nederland de Stichting Wiskunde Kangoeroe opgericht met het doel jaarlijks een zogenaamde Kangoeroe wiskundewedstrijd te organiseren.

De Nederlandse Stichting is lid van de KSF. Inmiddels zijn er wereldwijd bijna 80 landen lid van de KSF en doen er jaarlijks meer dan 6,5 miljoen leerlingen over heel de wereld mee met de Kangoeroe wiskundewedstrijd. In Nederland namen in 2019 bijna 145.000 leerlingen op bijna 2350 scholen deel.
Deze leerlingen maken op hetzelfde moment nagenoeg dezelfde opgaven en dat is werkelijk uniek!

Doel
De Kangoeroe wiskundewedstrijd heeft als doel je te laten ervaren dat wiskunde  (en rekenen) heel leuk en uitdagend kan zijn, voor iedereen op zijn eigen niveau. Je hebt een gezond stel hersens en het kan geen kwaad die eens te laten kraken. Ontdek dat je meer kunt dan je zelf dacht. En wat is er leuker dan te laten zien dat je meer kunt dan jouw docent van je had verwacht! Bovendien kun je nog leuke prijzen winnen ook ... 

Wiskunde zou eigenlijk door iedereen het allerleukste vak gevonden moeten worden. Waar vind je zo veel uitdagende puzzels en hersenkrakers? Net zoals je met gymnastiek en sport je spieren traint, zo kun je je grijze cellen in conditie houden met de hersengymnastiek van Kangoeroe.

Wedstrijd
De wedstrijd bestaat uit vijfkeuzevragen, die een leerling waarschijnlijk nooit eerder gezien heeft. De wedstrijd is geschikt vanaf groep 3 van de basisschool t/m 6 vwo van de middelbare school. De moeilijkheid loopt op van eenvoudig tot behoorlijk pittig. 
Er zijn vijf niveaus: wizFUN, wizKID, wizSMART, wizBRAIN en wizPROF. 

Het gaat om vierentwintig of dertig verrassende vraagstukken die stuk voor stuk een vonkje creativiteit, een flits van inzicht, vragen. Vijf antwoorden per opgave zijn gegeven, één is er goed. Welk? 
De eerste vragen zijn makkelijk, maar gaandeweg worden ze lastiger. Wie haalt de eindstreep zonder te struikelen? 

Voorbeeldopgave:

Knipsel.PNG


 

 

 

 

 

 

Meedoen met Kangoeroe is plezier voor iedereen, ook voor leerlingen zonder wiskundeknobbel. Na afloop zie je ze hun oplossingen vergelijken; nog dagenlang wordt er over doorgepraat. De vragen gaan mee naar huis: vaders en moeders, ooms en tantes krijgen ze voorgelegd, en die willen zich natuurlijk ook niet laten kennen!