SMART-finale 

Wat is de SMART-finale?

De SMART-finale is een vervolgwedstrijd van W4Kangoeroe. In eerste instantie werd deze finale georganiseerd voor de beste 30 leerlingen van groep 7 en de beste 30 van groep 8 van de basisschool. 
Vanaf 2016 werden de beste 20 leerlingen van groep 7, de beste 20 leerlingen van groep 8 en de beste 20 vmbo-leerlingen (SMART-niveau) worden uitgenodigd. De finale vindt in principe om het jaar plaats in museum Boerhaave en science centrum Nemo (in juni). 
De opgaven zijn gemiddeld (iets) moeilijker dan de opgaven van wizSMART.

Dit jaar werd de SMART-finale voor de zesde keer georganiseerd

De beste 20 deelnemers van groep 7, van groep 8 en van het vmbo (smart-niveau) werden uitgenodigd om op dinsdag 11 juni deel te nemen aan deze finale. In science center Nemo (in Amsterdam) streden uiteindelijk 59 leerlingen (19 uit groep 7, 20 uit groep 8 en 20 van het vmbo) voor een plaatsje bij de beste 3 van hun categorie.
De finale werd gespeeld over 2 rondes (één met 16 meerkeuzevragen en één met 8 open vragen). Na een spannende en enerverende dag werd duidelijk wie de prijswinnaars waren. Alle deelnemers kregen dezelfde opgaven en de maximale score was 56 punten.

Bij groep 7:
1. Martijn Treur uit Nieuw Beijerland met 47 punten
1. Sander Paasschens uit Oss met 47 punten
3. Alexander van Diesen uit Breda met 45 punten
3. Menno van der Waal uit Delft met 45 punten

Bij groep 8:
1. Wendy Huang met 56 punten!!
1. Felicia Jayawardhana uit Groningen met 56 punten!!
3. Rens Blom uit Amstelveen met 54 punten

Bij het vmbo:

1. Christian van Tol uit Alkmaar met 49 punten
2. Mattias Stok uit Hardinxveld-Giessendam met 45 punten
3. Matthijs Brom uit Oegstgeest met 40 punten
 

De winnaars konden kiezen uit één, twee of drie spellen.

Het gemiddelde in groep 7 was 34 punten, in groep 8 was dat 42 punten en 29 punten bij het vmbo. De gemiddelden waren daarmee een stukje hoger dan vorig jaar; waarschijnlijk waren de opgaven dit jaar net iets makkelijker. Het was een ontzettend leuke dag, iedereen was in goede stemming. Volgend jaar wordt de finale hoogstwaarschijnlijk weer in museum Boerhaave (Leiden) georganiseerd. Voor de opgaven (en antwoorden) kunt u terecht op onze website.

Alle winnaars.JPG